اگرچه این جمله ، . « ترس و حرص » : این جمله مشهور را حتما شنیده اید که ، بازار تحت تاثیر دو احساس حرکت می کند ساده سازی بیش از اندازه مراحل مؤثر در تغییرات بازار است ، اما اغلب صادق است . تسلیم شدن به این احساسات ، تاثیری عمیق و بزرگ بر سبد دارایی سرمایه گذاری ها و بازار سهام دارد .
اگرچه این جمله ، . « ترس و حرص » : این جمله مشهور را حتما شنیده اید که ، بازار تحت تاثیر دو احساس حرکت می کند ساده سازی بیش از اندازه مراحل مؤثر در تغییرات بازار است ، اما اغلب صادق است . تسلیم شدن به این احساسات ، تاثیری عمیق و بزرگ بر سبد دارایی سرمایه گذاری ها و بازار سهام دارد .
در دنیای سرمایه گذاری ، درباره سرمایه گذاری بر مبنای ارزش شرکت ، و رشد سهام ، و شاخص های اصلی شرکت موردنظر ، برای سرمایه گذاری ، صحبت های زیادی مطرح است ، و اگرچه درک این دو استراتژی برای تدوین استراتژی شخصی سرمایه گذاری بسیار ضروری است ، اما درک تاثیر ترس و حرص بر عملکرد بازارهای مالی و سرمایه گذاران نیز به همان اندازه اهمیت دارد . درباره این موضوع کتاب های زیادی به رشته تحریر درآمده است . در اینجا نشان می دهیم سرمایه گذار تحت تاثیر این دو احساس چه اقداماتی انجام می دهد .
تاثیر حرص
بسیار اتفاق می افتد که ، سرمایه گذار تحت تاثیر حرص یعنی تمایل شدید دست به تصمیم گیری می زند. زیرا حقیقت آن است که اکثر ما تمایل داریم هرچقدر ممکن است ، ثروت به دست آوریم ، و آن هم نه در بلندمدت ، بلکه در کوتاه ترین زمان ممکن.
رونق شرکت های اینترنتی اواخر دهه 1990 ، مثالی بسیار جالب است . در آن دوران تقریبا تمام سرمایه گذارها تنها منتظر عرضه سهام شرکت های اینترنتی در بازار بودند ، و به سرعت آن را می خریدند ، طوری که نوعی تب خرید سهام این گونه شرکت ها در بازار کاملا مشاهده می شد . آن ها دچار حرص شده بودند نتیجه این فرآیند ، بالا رفتن بیش از حد بالای قیمت این گونه سهام هابود . اما اواسط سال 2000 همه چیز فرو ریخت ، و افول قیمت این سهم ها تا پایان سال 2001 ادامه پیدا کرد .
فرد را از عمل طبق برنامه بلندمدت محروم می کند ، و در صورتی که تعداد بسیار زیادی ، « به سرعت ثروتمند شدن » ذهنیت
حایز این ذهنیت باشند ، افت و خیزهای شدیدی در بازار رخ خواهد داد . تحلیل گران معتقدند ، در دوران رشد شدید و غیرطبیعی قیمت یک یا چند نوع سهم ، بیش از هر زمان دیگری ضروری است ب ه برنامه بلندمدت سرمایه گذاری خود پایبند باشیم ، و صرفا شاخص های اصلی و مهم وضعیت اقتصادی شرکت ها را در نظر بگیریم . اشتباه است اگر نسبت به موفقیت سرمایه گذارانی که طبق برنامه پیش رفتند ، و دچار حرص نشدند صحبت نکنیم . مقاومت در برابر احساس حاکم بر بازار یعنی حرص ، راز موفقیت است .
تأثیر ترس
همان طور که ممکن است حرص بر بازار حاکم شود . این امکان نیز وجود دارد که ترس ( یعنی احساس نامطلوب و اغلب قوی
پیش بینی یا آگاهی از خطر ) ، بر بازار حاکم شود . هنگامی که برای یک دوره زمانی ، قیمت سهام به شدت کاهش می یابد ، کل بازار ممکن است دچار هراس از کاهش بیش از پیش قیمت ها شود . اما واقعیت این است که ترس بیش از حد زیاد ، درست به اندازه حرص زیاد مضر است .
درست همان طور که در دوران رشد بسیار بالای قیمت سهام شرکت های اینترنتی ، حرص بر بازار حاکم شد ، در دوران کاهش
شدید قیمت سهام این گونه شرکت ها ، ترس بر بازار حاکم شد . در آن دوره ، سرمایه گذارها با هدف جلوگیری از ضرر بیشتر ، به سرعت دست به فروش سهام یادشده زدند و سرمایه خود را وارد عرصه های دیگر سرمایه گذاری که ریسک کمتری داشت کردند . در حقیقت در سال 2002 بالاترین حد خروج سرمایه از بازار سرمایه از سال 1988 رخ داد و 40 میلیارد دلار از بازار سهام خارج شد.
این خروج دسته جمعی از بازار سهام ، نشان دهنده عدم توجه به برنامه های بلندمدت سرمایه گذاری است . آن ها در اثر هراس از تداوم کاهش قیمت ها و افزایش ضررها ، سهام خود را به سرعت فروختند . بدون تردید نمی توان شاهد کاهش قیمت سهام خود بود ، اما از این امر سخت تر آن است که مشاهده کنیم حوزه های جدید سرمایه گذاری صرفا به این دلیل که همه به آن روی آورده اند سود ده به نظر می رسند و به هیچ وجه نمی توانند ثروت از دست رفته شما را به شما بازگردانند . در حقیقت سرمایه گذار صرفا با تنوع بخشیدن به سبد سرمایه گذاری خود و معیار قرار دادن شاخص های اصلی شرکت ها برای انتخاب سهام می تواند به موفقیت بلندمدت دست پیدا کند .
اهمیت موقعیت امن
تمام آنچه در این مقاله در مورد حرص و ترس بیان شد ، به افت و خیز و بی ثباتی ذاتی بازار سهام مربوط می شود . هنگامی که
سرمایه گذارها به دلیل بی ثباتی بازار ، یا ضرر کردن از موقعیت امن خود خارج می شوند ، در برابر این احساس ها آسیب پذیر شده واغلب دچار اشتباهات پرضرر می شوند .
هیچ گاه د چار جو غلط حاکم بر بازار نشوید ، و همواره به اطلاعات دقیق خود درباره شاخص های اصلی شرکت های مورد نظر
برای سرمایه گذاری تکیه کنید . همچنین بسیار مهم است که سبد سهام و دارایی های خود را به شکلی معقول متنوع کنید . برای مثال اگر به شدت ریسک گریز هستید این احتم ال وجود دارد که تحت تاثیر جو هراس مسلط بر بازار قرار گیرید . یکی از
تحلیل گران موفق بازار سرمایه می گوید اگر نتوانید کاهش 50 درصدی ارزش سهام خود را بدون آن که دچار هراس شود تحمل
کنید ، اصلا نباید وارد بازار سهام شوید .
سخن گفتن از عمل کردن آسان تر است
به این نکته توجه کنید که عمل کردن به این توصیه ها به آن آسانی که به نظر می رسد نیست . بین کنترل احساسات و صرفا سرسخت بودن تفاوتی کوچک وجود دارد . همچنین هر از چندگاهی استراتژی و برنامه سرمایه گذاری خود را مورد بازبینی قرار دهید ، و انعطاف را فراموش نکنید . هنگام تغییر برنامه سرمایه گذاری خود همواره احساسات خود را کنترل کرده و عقلانی عمل کنید.
نتیجه گیری
شما در حوزه سبد سرمایه گذاری خود تصمیم گیرنده نهایی و در نتیجه مسوول هر گونه ضرر یا سود آن هستید . پایبندی به
تصمیم های مطمئن سرمایه گذاری و کنترل احساسات ، چ ه ترس باشد و چه حرص ، و عدم دنباله روی کورکورانه از جو بازار ،
برای موفقیت شما بسیار حیاتی است . البته این نکته به آن معنا نیست که در هنگام افت قیمت ، هرگز نباید سهام خود را
بفروشید . معیار را شاخص های اصلی شرکت قرار دهید ، اگر قیمت سهام یک شرکت خوب به هر علت در حال کاهش است ،
مطمئن باشید پس از مدتی ، دوباره بالا خواهد رفت ، زیرا ساختار اقتصادی و شاخص های اصلی آن خوب و قابل اطمینان
هستند .
کلمات کلیدی :