بحران اقتصادی و رکود، به شکل فراگیری اقتصاد کشورهای غربی را تهدید میکند. این بحران که باور شکستگی بانکها و شرکتهای بیمه و سقوط ارزش سهام همراه شده، در هفتههای اخیر مرزهای آمریکا را پشت سرگذاشته و به تدریج به اروپا، ژاپن، خاور دور و حتی اقتصادهای باز خاورمیانه نظیر امارات هم رسیده است.
بحران اقتصادی اخیر از کجا شروع شد؟
حدود چهار سال پیش یعنی طی سالهای 2004 تا 2005، بخش مسکن در سراسر آمریکا رونق بسیار بالایی داشت به طوریکه بسیاری از مردم به طمع مالکیت بر واحدهای مسکونی بیشتر، از بانکها وام میگرفتند تا خانه یا آپارتمان بخرند. هجوم مردم برای اخذ وام و خرید مسکن باعث طمع بانکها و مؤسسات اعتباری شد و آنها هم نرخ بهره برای وام مسکن را بالا بردند. در سال ???? که به تدریج زمان بازپرداخت وامها فرا میرسید، تعدادی از مردم نتوانستند بهره نسبتاً سنگین وام مسکن خود را بپردازند. از اواسط سال ???? (تابستان ????) به تدریج مطالبات عقب افتاده بانکهای آمریکایی بیشتر و بیشتر میشد و در نتیجه بانکها ناچار شدند خانههای به رهن گرفته از مشتریان بدحساب را به حراج بگذارند. وقتی تعداد این خانههای به حراج گذاشته شده زیاد شد، بازار مسکن هم وارد رکود شد و قیمت خانه و آپارتمان سقوط کرد. کمکم کار به جایی کشید که بانکها که نمی-توانستند وامهای پرداختی را وصول کنند و خانههای رهنیشان هم خریداری نداشت، با بحران موجودی مواجه و خود ورشکست شدند. به دنبال بانکها، شرکتهای بیمه هم که بانکها را بیمه کرده بودند به ورشکستگی افتادند. رکود در بخش مسکن، به تدریج درآمد خانوادهها را کم کرد و تقاضا برای کالاها و خدمات در دیگر بخشها هم کم شد و بقیه شرکتهای بزرگ و کوچک آمریکایی هم با مشکل فروش مواجه شدند و ارزش سهامشان در بورس کاهش یافت. از آنجا که در نظام بینالمللی امروز، بسیاری از اتباع و شرکتهای یک کشور، در دیگر کشورها هم سهام یا شعبه یا دفتر دارند، بحران اقتصاد آمریکا به تدریج به اروپا، ژاپن و دیگر متحدان اقتصادی این کشور سرایت کرده است.
در هفتة اخیر، تلاش دولت آمریکا برای کمک ??? میلیارد دلاری به شرکتها و بانکهای بحران زده این کشور نیز نتیجه نداد و نگرانی از کاهش بیشتر قیمت سهام، انبوه مردم سهامدار را برای فروش راهی بازار سهام کرد که این هجوم برای فروش، قیمت سهام شرکتها را در آمریکا به شکل کم سابقهای کاهش داده است.
اثر بحران اقتصادی آمریکا در بازار ایران
بحران اقتصادی ایجاد شده در اقتصاد غرب در کشورهایی که اقتصاد بازتر و مراودات تجاری مالی ـ سرمایه-گذاری گستردهتری با شرکتهای آمریکایی دارند، شدیدتر است نظیر ژاپن، انگلستان، آلمان، کره جنوبی و امارات ... هرچند اقتصاد ایران روابط اقتصادی چندانی با اقتصاد آمریکا ندارد، اما بحران به وجود آمده در اقتصاد جهانی از مسیرها و روشهای گوناگون به اقتصاد ایران هم اثر خواهد گذاشت:
?ـ اثر بر بازار ایران از طریق نرخ ارز
با ایجاد مشکل فروش برای شرکتهای آمریکایی، دولت آمریکا با هدف تشویق صادرات و ایجاد بازار جدید برای محصولات آمریکایی، از حدود دو سال پیش ناچار به کاهش ارزش دلار شده است. اثر این اتفاق در بازار ایران، ثبات نسبی ریال در برابر دلار آمریکا و ارزهای قفل شده با دلار (مانند درهم امارات و ریال عربستان) و در مقابل افزایش نسبتاً شدید ارزش یورو بوده است. ادامه این روند، واردات کالاهای اروپایی را در بازار ایران گرانتر و واردات از امارات را به نسبت ارزانتر خواهد کرد.
?ـ اثر بر بازار ایران از طریق قیمت نفت
تداوم رکود دراقتصاد جهانی، قاعدتاً قیمت نفت را کاهش خواهد داد. باکاهش قیمت نفت، نه تنها از قدرت مانور دولت ایران در کنترل بازار ارز کاسته میشود، بلکه واردات کالاهای مصرفی نیز به بازار ایران محدود خواهد شد. بنابراین در صورت کاهش قیمت جهانی نفت، باید منتظر محدودشدن واردات کالاهای خارجی به ویژه در حوزه-های لوازم خانگی، صوتی تصویری و خودرو بود.
?ـ اثر بر بازار ایران از طریق صادرات کالاهای ایرانی:
چنانچه رکود در بازار جهانی ادامه یابد، قدرت خرید مردم درکشورهای غربی نیز کاسته شده و صادرات کالاهای سنتی ایران به ویژه فرش، خشکبار و زعفران دچار محدودیت خواهد شد. ادامه رکود در بازارهای جهانی برای صادرات نفت خام و حتی صادرات محصولات پتروشیمی و صنفی ایران هم خبر خوبی نیست.
?ـ اثر بر بازار ایران از طریق واردات کالاها:
هرچند تداوم رکود در بازارهای جهانی قدرت مالی ایران برای خرید و واردات را کم میکند اما از آن سو ورشکستگی شرکتهای تولیدی در نقاط مختلف جهان، احتمال حراج کالاها و کاهش قیمتها در سطح بین-المللی را نیز تقویت میکند. ادامه رکود درعرصه بینالمللی امکان خوبی برای تجار فرصتطلب فراهم میکند تا کالاهای حراج شده در نقاط مختلف جهان را شناسایی و وارد بازار ایران کنند. لذا در ماههای آینده عرضه برخی محصولات خارجی با قیمتهای شدیداً ارزان، چندان تعجببرانگیز نخواهد بود.
?ـ اثر بر بازار سرمایه ایران
مهمترین ویژگی رکود دراقتصاد غرب، کاهش شدید نرخ بهره بینالمللی است. در روزهای اخیر بانکهای غربی مکرراً نرخ بهره را کاهش دادهاند تا بلکه اعتماد عمومی به نظام بانکی و اعتباری غرب احیا شود. هرچند ارتباط بانکی ـ اعتباری ایران و غرب چندان قوی نیست اما تداوم رکود در اقتصاد غرب میتواند از طریق عرضه وجوه به بازارهای ایران هم سرایت کند.
در روزهای اخیر نشانههای این سرایت در بازار ایران شنیده شده از جمله گفته میشود نمایندگانی از بانکهای معروف بینالمللی با مراجعه به نهادهای مالی کشور، اعلام آمادگی کردهاند تا به نرخ ? درصد وام ریالی دراختیار مؤسسات ایرانی قرار دهند. اگر اقتصاد ایران شفاف بود و این پیشنهادها در پچپچهای پس پرده مخفی نمیماند، ارایه این پیشنهادها میتوانست به سرعت نرخ سود بانکی رو به افزایش را در بازار ایران مهارکند حتی سریعاً کاهش دهد. با این حال کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی در این هفته یا هفتههای آینده چندان دور از انتظار نیست.
شاید کاهش نرخ بهره بینالمللی، بهترین فرصت برای اقتصاد ایران برای استفاده از بحران موجود در اقتصادهای بینالمللی باشد. به شرطی که اولاً دولت اجازه دهد بازار ایران از این پیشنهادها و وجوه استفاده کند، ثانیاً بانکها و مؤسسات اعتباری نیز منفعت بلندمدت را به سودهای آنی ترجیح دهند و صادقانه سرمایه دریافتی از خارج را در اختیار تولیدکنندگان و متقاضیان تسهیلات قرار دهند.
تهیه توسط گروه اخبار شرکت اندیشمندان بورس ( بازار سرمایه